A gázdíjakkal történik valami


A fogyasztók rezsitartozása 26 milliárd forinttal mérséklődött tizenkét hónap alatt. A gáz- illetve a villanyelmaradások jelentősen, tízmilliárdos összegben csökkentek. Emellett pedig másfél milliárddal lett alacsonyabb a távhődíjhátralék is. A szolgáltatók ugyanakkor legalább egy éve várnak az adósságok negyven százalékának a megfizetésére. A családi csővédelem lehet a megoldás.

A lakosság rezsitartozása ötödével csökkent egy esztendő alatt – ezt közölte a Magyar Energetikai és Közmű – szabályozási Hivatal. A fogyasztók gáz-, villany- és távhőelmaradása 120 milliárd forintot tett ki még tavaly március elején összesen. A regiszter azonban idén tavasszal, jóval alacsonyabb értéket mutatott. A lakosság együttes hátraléka kevéssel haladta meg három hónappal ezelőtt a 94 milliárd forintot.


A legtöbben a gázelmaradást fizették be
A gázszámlák befizetése jelenti a legnagyobb gondot a lakosságnak, itt a 44 milliárdot is túllépte az együttes tartozás. A legnagyobb mértékben az egy év alatt a nyilvántartott földgázelmaradás csökkent. A legkisebb gondot eközben a távhődííjak okozzák a fogyasztóknak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ennél a rezsielemnél 18 milliárd forint szerepelt a márciusi tartozás-kimutatásban.

A megoldás a csővédelem lehet
A 37 milliárd forintot közelítette meg márciusban az egyéves, avgy annál is régebbi gáz-, villany- és távhőtartozások együttes értéke. Tehát már jó ideje nem futott be a hiányzó befizetések negyven százaléka a szolgáltatókhoz. Ám nem csak egy tartozásuk van a fizetési nehézségekkel rendelkező adósoknak: ugyanis a rezsicégek is gyakran követelnek különféle összegeket az érintettektől a bank mellett – ezt nyilatkozta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke. Az alelnök még hozzátette azt is, hogy a kisebbik kormánypárt a társadalom adósságainak, így a rezsielmaradások jellemzőinek áttekintése után dolgozta ki a családi csődvédelem tervezetét.

Copyright 2019.