Akár harminc ezer forinttal is többe kerülhet egy jogosítvány, mint eddig


Az idei évben akár harminc ezer forinttal is többe kerülhet egy jogosítvány, mint eddig, ugyanis már nem csak a kötelező 30 óra van előírva, hanem a minimális levezetendő úttáv, amely legalább 580 km kell, hogy legyen. Ezek szükségesek egy B kategóriás jogsi megszerzése esetén. Az egyik neves autósiskola már elvégezte a szükséges számításokat, hogy ezek a feltételek mennyivel drágíthatják meg a jogosítvány megszerzésének költségeit, ők 30.000 forintra teszik a kiadások megnövekedését.


Nem elhanyagolható tény ugyanis, hogy ezt a km mennyiséget hol és milyen körülmények között teszik meg a tanulóval, köztudottan Budapesten ezt a távot 30 tanóra keretében levezetni nem egyszerű dolog, ráadásul nagy valószínűség szerint az oktatási idő megnyúlik, sőt lehetséges, hogy még plusz oktatókat is be kell vonni ennek teljesítésére.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kezdeményezett módosulások már életbe léptek, a cél az, hogy a jogosítványt szerzőknek sokkal több lehetőségük legyen vezetői tapasztalatokat szerezni még a vizsga előtt. A módosulások között az egyik leglényegesebb, hogy már nem elég a 30 tanóra teljesítése, az új szabályozás kötelezően előírja azt is, hogy alap - B kategóriás jogosítvány tekintetében minimum 580 km-t kell vezetnie a tanulónak, csak ekkor jelentkezhet gyakorlati vizsgára. A változás lényegét az NKH abban látja, hogy e feltételek teljesítésévek sokkal nagyobb az esély arra, hogy igazi forgalomban is részt vesznek a tanulók. E mellett megváltoztak azok a szabályok is, melyek arra vonatkoznak, hogy a tanulónak mennyi idő áll rendelkezésére az oktatás és a vizsga letétele között. Így most már ezek az idők lerövidültek az előzőekhez képest és ennek alapján az elméleti oktatás első napjától számított egy éven belül le kell tenni az elméleti vizsgát, majd ehhez képest két éven belül le kell vizsgázni gyakorlati vezetésből. Ha valaki az előírt időn belül nem teszi le a vizsgákat, akkor a befizetett összegek elvesznek és az egész procedúrát elölről kell kezdeni.

A motor jogosítványok terén is van változás, mégpedig annyiban, hogy aki egy meglévő kategórián felüli kategóriában jelentkezik be a meglévő vizsgájához képest két éven belül, annak nem szükséges részt venni elméleti tanfolyamon és vizsgáznia sem kell ebből.

Copyright 2019.