Biztosítás megszűnése és megszüntetése


A biztosítási szerződés több esetben is megszűnhet. Ezeknek a lehetőségeknek minden esetben valamilyen feltétele van. Ezeknek a feltételeknek egyszerre kell teljesülnie, amennyiben a szabályzat úgy kívánja meg. Érdemes a szerződés megkötése előtt azt is ellenőrizni, hogy a biztosítás megszűnése milyen feltétekhez van kötve.


A biztosítás megszűnhet díj nemfizetés miatt, biztosítási esemény bekövetkezése miatt, a biztosítási tartam lejárata miatt, érdekmúlás miatt, valamint felmondás miatt. A díjjal nem rendezett biztosítások esetében a biztosítónak joga van a szerződést megszüntetni, és a kockázatvállalástól elállni. Fontos megjegyezni, hogy egyes módozatok esetében a biztosítónak a díjjal nem rendezett időszakra vonatkozó díjait jogilag lehetősége van behajtani. A biztosítási esemény bekövetkezése annyit jelent, hogy a jövőbeni eseményre, melyre a biztosító fedezetet vállalt bekövetkezik.

A szolgáltatással egy időben a biztosítási szerződés megszűnik. Vannak biztosítások melyek fix tartamra kötődnek. Az ilyen szerződések a biztosítási tartam végén a szolgáltatással egy időben megszűnnek. Érdekmúlás a legtöbb esetben vagyonbiztosítások esetén lép érvénybe, amikor a szerződőnek már nem érdeke a vagyontárgy megóvása. A szerződések jelentős részét a biztosítási évfordulókon mind a két fél külön indoklás nélkül felmondhatja. Amennyiben így rendelkeznek, akkor beszélhetünk a felmondásról.

Nagyon fontos, hogy a biztosítás megszűnése mindig a szabályoknak megfelelően intéződjön, hiszen ezzel a későbbi kellemetlenségek elkerülhetők. Minden esetben figyelmesen olvassa el az erre vonatkozó előírásokat még a szerződés megkötése előtt.

Copyright 2019.