Hamarosan nem lesz szükség vezetői engedélyre?


Az Egyesült Királyságban négy kijelölt közúti területén, idén, vezető nélküli járművek tesztelése indul. David Willetts (Britt tudományügyi miniszter) szerint ennek a technológiának hatalmas társadalmi következményei lesznek. Ami azt jelenti, hogy elhárulnak az akadályok a fogyatékkal élő, vagy a fiatalok előtt a járművezetés terén, és az idősebb lelassult reakcióidejű embereknek sem lesz probléma volán mögé ülniük.

Ha teljesen automatizált járművek kerülnek az utakra, akkor a jövőben nem lesz szükség vezetői engedélyre sem. A brit baleseti statisztikákból kiderül, hogy tíz közúti balesetből 9-ért az autóvezetők a felelősek. Ezen okozott balesetek szinte teljesen kiküszöbölhetőek lesznek, hisz ezek az autók sokkal biztonságosabbak, képesen kommunikálni a közúti infrastruktúrával és alkalmazkodni a környezetükhöz.

A Britt kormány négy területet jelölt ki: Greenwich, Bristol, Coventry és Milton Keynes útjait,  ahol legalább 18 hónapon keresztül tesztelik majd az önműködő autókat.

A tavasszal kezdődő tesztekben a járművek úgy vannak felszerelve, hogy a sofőr bármikor átvehesse az irányítást, amire az autósoknak fel is kell készülniük. Az ittas vezetés, mobiltelefonálás, vagy a volánnál történő evés miatt akkor is büntethetőek lesznek a sofőrök, ha járművet nem ők irányítják, hanem az autó maga. Szintén előírás marad a biztonsági öv használata, továbbá az ő felelősségük lesz a megengedett sebességhatár betartása, és a körültekintő vezetés is.

Willetts öt éven belül elképzelhetőnek tartja azt, hogy mindenki számára elérhető legyen az a technológia, 10-15 év múlva pedig már azt sem elképzelhetetlen, hogy azt mondjuk autónknak, vigyen el minket egy adott moziba, keressen ott egy parkolóhelyet, majd 2 óta múlva vegyen fel minket. A Britt kormány várhatóan ezen a héten hagyja jóvá a programot.

Copyright 2019.