Mi lesz, ha nem kötök kötelező biztosítást?


Az elmúlt egy éves biztosítási időszakot vizsgálva az adatok azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen 30 százalékkal olcsóbban lehet kötelező biztosítást kötni, mint az előző évben. Ez a megtakarítható összeg  épp annyi, amennyi fedezi a baleseti adó összegét, sőt, akik biztosítót váltottak még ezzel együtt is körülbelül 7 százalékkal kevesebbet fizetnek az új biztosításért.


Ennek az lehet a magyarázata, hogy akik váltottak,azok pár éves régi biztosításukat cserélték le, ezért tudtak jobb konstrukciójú biztosítást kedvezőbb feltételekkel kötni. Az tény, hogy a kötelezőt minden körülmények között meg kell kötni, illetve életben kell tartani. Nagy kérdés, mi lesz, ha nem kötök kötelező biztosítást?  Először is a legfontosabb tudnivaló, hogy a kötelező biztosítási szerződést mindig egy évre lehet kötni, aki pedig az egy éves szerződés letelte után nem köt új szerződést, nem vált, annak a biztosító automatikusan meghosszabbítja a meglévő szerződését. A kötelező biztosítás viszont kizárólag addig él, amíg a díj rendezve van. A vonatkozó törvények értelmében a kiszabott díjat 60 napon belül kell rendezni, ha ez nem történik meg, a biztosító figyelmeztető levelet küld., és amennyiben a tartozást továbbra sem rendezzük, felbontja a szerződést.

De mi lesz, ha nem kötök kötelező biztosítást akár azért mert nem tudom a díjat fizetni, akár esetleg feledékenységből? Ebben az esetben igen kellemetlen következményekkel lehet számolni, több szempontból is. Az tény, hogy ha nincs érvényes kötelező biztosítás, nem lehet a gépjárművel a közúti forgalomban részt venni, egy rendőri ellenőrzés során már belefuthatunk az első komoly büntetésbe. E mellett számítanunk kell a kieső időszak minden napjára megfizetendő fedezetlenségi díjjal, mely igen tetemes összeg és ezt még tetézi az a tény, hogy a meg nem fizetett baleseti adó miatt még adótartozásunk is keletkezik.

Azt a kérdést illetően tehát, hogy mi lesz, ha nem kötök kötelező biztosítást, egyértelműen csak egy választ lehet adni, nagyon nagy ráfizetést eredményezhet anyagilag, de számos más kellemetlenséggel is jár. Érdemes odafigyelni a biztosítási évfordulóra, ez előtt legalább 30 nappal lehetséges a meglévő szerződést felmondani és biztosítót váltani. A 2010 előtt vásárolt gépkocsik évfordulója január eleje, az ez után vásárolt gépjárművek esetében pedig mindig az a nap, amikor a tulajdonos a kötelező biztosítását megkötötte.

A hazai biztosítási piacon óriási a verseny, jellemző, hogy a társaságok nem csak az árral és a növekvő kedvezményekkel igyekeznek meglévő ügyfeleiket megtartani, de a kínált konstrukciókat is úgy alakítják, hogy a náluk kötött kötelezőket ne legyen érdemes lecserélni.

Copyright 2019.