Rengeteg tényező okozhatja az autósok figyelmetlenségét, mint például az ultramodern technikai felszerelések


Azzal mindenki tisztában van, hogy rendkívül gyorsan fejlődik a mai technika. Ez a folyamatos fejlődés rengeteg biztonságot tud nyújtani az autók terén is. Az utazás közbeni biztonságot nagyrészt modern technika szolgáltatja már. Viszont ennek az árnyoldala, hogy az utastérben felhalmozódnak az elektronikai eszközök, amik elvonhatják a vezető figyelmét a lényeges dolgokról. Ezek miatt történhetnek súlyos balesetek is.


Az is tény, hogy a már régóta jelen lévő eszközök is elterelik a figyelmet, ilyen például a cd lejátszó vagy rádió. De ide tartozik még a mobiltelefon, ugye rengeteg ember telefonál vezetés közben, ami rendkívül veszélyes. Nem kell senkinek bemutatni, hogy a GPS-ek egyre inkább teret nyernek és ezek is elterelhetik nagyon a vezető figyelmét. Az üzeneteket és az e-maileket is rendszeresen olvassák vezetés közben, ami már eddig is rengeteg baleset kiváltó oka volt.

Azt minden jogosítvánnyal rendelkező embernek tudnia kell, hogy a KRESZ-ben benne van az a tiltás, hogy minden olyan eszközt félre kell tenni és nem szabad használni vezetés közben, ami figyelemeltereléssel járhat és ebből adódó balesettel is. Kevesen mondták azt egy felmérés során, hogy rendőrök már elkapták ilyen vétség miatt, a megkérdezettek mindössze 4%-a. A gondatlanság egy súlyos vétség, ami büntetést von maga után, és ami talán elrettenti a sofőröket attól, hogy ilyet tegyenek. A figyelmetlenséggel kapcsolatos balesetek közé sorolhatóak a sávelhagyások és az utolérések valamint az előzések. Az is bekövetkezhet, hogy valaki megsérül vagy netalántán életét veszti, de a súlyos anyagi kár is nagyon gyakori.

A figyelmetlenség további okai lehetnek például a padlóra leesett dolgok vagy az evés menet közben, esetleg a veszekedés, de még a dohányzás is. Ennek fényében kérjük önöket, hogy amikor utaznak, nagyon figyeljenek oda és ilyen apróságokkal ne vonják el a saját figyelmüket, mert akár életeket is menthetnek azzal, ha körültekintőek és odafigyelnek ezekre a fontos körülményekre. Összességében rengeteg tényező okozhatja az autósok figyelmetlenségét, mint például az ultramodern technikai felszerelések, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy ezeket az eszközöket a helyén kezeljük és a kellő időben nyúljunk utánuk, amikor meggyőződtünk arról, hogy semmiféle kárt nem okozhatunk a használatuk közben.

Copyright 2019.